Haastige spoed is zelden goed

Je hebt het vast wel eens op tv gezien; een automobilist die met een enorme vaart over de snelweg heen scheurt. De bestuurder wordt aangehouden door de politie die de camerabeelden laat zien. Er wordt verteld dat door de officier van Justitie zal worden geoordeeld of de automobilist zijn rijbewijs mag behouden. Bovendien wordt er een strafbeschikking vastgelegd. Een strafbeschikking wil zeggen dat jij bij de officier van Justitie op het kantoor moet verschijnen en dat er een straf wordt afgegeven voor jouw rijstijl. Jij denkt bij jezelf ‘dat overkomt mij nooit’ totdat je zelf een keer te laat bent voor een belangrijke bespreking. Met 140 km per uur schiet jij over een weg waar je hooguit 80 mag. De politie houdt je staande en vertelt je dat jij je rijbewijs kwijt bent. De rest van het verhaal snap je wel.

Rechtsbijstand bij een OM zitting

Zo’n zitting bij de officier van justitie heet een OM zitting. Jij krijgt de uitnodiging en mag jezelf komen verdedigen. Wat was er zo belangrijk dat het verkeer in gevaar moest worden gebracht. Uiteraard heb je weinig in te brengen waardoor er een zware straf wordt uitgevaardigd. Een hoog geldbedrag als boete en een behoorlijk lange rij ontzegging. Helaas ben jij niet op je rechten gewezen toen je naar de OM zitting toe ging. Je hebt namelijk het recht op een advocaat in deze zaak.

Ga niet akkoord met de beschikking

De beschikking die je krijgt is pittig, en doorgaans pluk je nog lang de wrange vruchten van jouw haast om ergens te komen. Je kan dan ook in beroep gaan en een advocaat inhuren. Dit doe je binnen 8 dagen na afgifte van de beschikking. De advocaat kan kijken of er vormfouten zijn gemaakt en of er met andere factoren zoals jouw rijverleden rekening is gehouden. De strafmaat kan zo behoorlijk lager uitvallen.