Ervaring, professioneel advies en gemoedsrust tijdens je rechtszaak

Als je ergens van bent beschuldigd, dan komt er veel op je af. Of dit nu ten onrechte is of niet, je zal zijn opgeroepen voor een dagvaarding en deze moet je in veel gevallen gewoon bijwonen. De meeste mensen hebben hier geen ervaring mee en hebben geen idee wat ze te wachten staat. Het inhuren van een goede pro deo strafrechtadvocaat is dan geen overbodige luxe.

Professioneel advies

Natuurlijk zal een advocaat, vanaf het moment dat je hem of haar aanneemt, je bijstaan met advies en raad over je zaak. De advocaat kan je volledige strafdossier opvragen en deze met je bespreken, zodat je precies weet waar je van wordt beschuldigd en welke bewijzen er tegen je zijn. Ook kan de advocaat je adviseren over wat je te wachten staat, zowel in de tijd voor de rechtszaak als tijdens de rechtszaak zelf. En aangezien dit vaak een emotionele periode is, kan een advocaat de zaak onafhankelijk en objectief behandelen.

Administratief werk

Ook administratief werk, zoals bijvoorbeeld het indienen van onderzoekswensen bij de Officier van Justitie is lastig en vaak afhankelijk van termijnen. Een advocaat weet precies wanneer en hoe dit te doen, wat de voorwaarden zijn en welke procedure er nodig is. Zou je dit zelf moeten gaan doen, dan ben je niet alleen veel langer bezig, maar is er ook een grotere kans dat het fout gaat, simpelweg omdat je de kennis niet hebt.

Financieel

Als laatste hoeft een goede advocaat niet altijd duur te zijn. In tegenstelling van wat je soms ziet in films, kun je in Nederland een vergoeding krijgen van de Staat als je een pro deo advocaat aanneemt. Iedere Nederlander heeft recht op rechtsbijstand en wat je hiervoor betaalt wordt bepaald door je inkomen. Zo kan het zijn dat je zelf een bijdrage moet leveren, maar als dat het geval is, zal deze eerlijk en betaalbaar zijn. Voor professionele bijstand, kennis en ervaring en uiteindelijk gemoedsrust is een advocaat essentieel.